Odżywianie, a zdrowie jamy ustnej.

jab__ka1

Zbilansowana dieta oraz właściwy sposób odżywiania są warunkiem:
-prawidłowego rozwoju i mineralizacji zawiązków zębów, co decyduje o podatności zębów na czynniki szkodliwe po ich ukazaniu się w jamie ustnej
– zdrowia zębów wyrżniętych.
Dla uzębienia ważny jest więc zarówno ogólny stan odżywiania dziecka jak i miejscowy metabolizm pokarmów przez bakterie znajdujące się w płytce nazębnej odkładającej się na powierzchniach zębów, wydzielanie śliny oraz jej skład.
W profilaktyce próchnicy istotny jest rodzaj spożywanych pokarmów, które mogą wywierać różny wpływ na zęby.
Produkty żywnościowe:
– próchnicostatyczne ( pożywienie lub napoje niezawierające cukrów metabolizowanych przez bakterie , dzięki czemu ich spożycie nie powoduje produkcji kwasów)
-przeciwpróchnicowe ( pożywienie lub napoje powodujące powtórne wbudowywanie się minerałów do odwapnionego szkliwa)
-próchnicotwórcze ( pożywienie i napoje zawierające cukry metabolizowane przez bakterie)
Zbyt częste jedzenie posiłków sprzyja rozwojowi próchnicy, aby umożliwić zobojętnienie kwasów wytworzonych przez bakterie konieczne jest zachowanie co najmniej 2-godzinnej przerwy pomiędzy posiłkami. W czasie snu wydzielanie śliny znacznie się zmniejsza, ograniczona jest funkcja obronna, dlatego bardzo ważne jest dokładne usunięcie resztek pokarmowych.
Bezpośrednią przyczyną próchnicy są kwasy produkowane przez bakterie znajdujące się w płytce. Takie cukry jak sacharoza, glukoza, fruktoza ulegają fermentacji, której produktem są kwasy. Po spożyciu cukrów próchnicotwórczych ph spada do 5,0 lub niżej. Kwasowość jest tym większa im większe jest stężenie cukrów w pokarmie. Ślina zobojętnia jednak kwasy w ciągu 30-40 min.
Wybierając produkty żywnościowe należy ocenić:
1. Czy zawierają cukry, które bakterie przetwarzają na kwasy i jaka jest postać pokarmu?
2. Czy zawierają kwasy?
3. Czy zawierają czynniki działające ochronnie dla zębów?
4. Jaka jest konsystencja pokarmu?
5. Jak długo resztki pokarmowe pozostaną na powierzchni zębów?
6. Czy produkty żywnościowe zawierają cukry, które bakterie przetwarzają na kwasy?
7. Jaka jest postać pokarmu zwierającego cukier?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Copyright © 2016 by Anita Walczak. All rights reserved.
Projekt i realizacja: Internet-media.pl